SZÉF

Otthonunk vagy irodánk első védelmi vonalát a megfelelő biztonsági zárral ellátott (biztonsági) ajtó alkotja. Ha azonban egy furfangos profi betörőnek mégis sikerül valahogy besurrannia, még mindig szembe találhatja magát utolsó védelmi vonalunkkal, azaz egy igényeinknek és körülményeinknek megfelelő, gondosan kiválasztott és felszerelt széffel, ahol legfontosabb értéktárgyainkat őrizzük.

Valószínűleg mindannyiunknak volt már dolga széffel egy szállodában, ahol útiokmányainkat, készpénzünket, ékszereinket akartuk biztonságban tudni, amíg mi kíváncsi turistaként a helyi nevezetességeket kerestük fel, vagy a strandon hűsöltünk. A kevésbé szerencsések esetleg egy kórházi széf emlékével lettek „gazdagabbak”. Ha egyik élményben sem volt részünk, akkor is biztosan láttunk már olyan krimiket, amelyekben egy széf (vagy páncélszekrény) feltörése állt a történet fókuszában.

De mi is az a széf? Egy acél alapanyagú biztonsági zárszerkezettel ellátott szekrény, amely készpénz, dokumentumok, értékpapírok, ékszerek, okmányok, üzleti dokumentáció, azaz nagy értékű, sokszor pótolhatatlan értéktárgyak biztonságos védelmére és tárolására szolgál. Olyan értéktárgyakról van tehát szó, amelyek eltulajdonítása erős csábítást jelent a bűnözők számára és nagy érvágást a tulajdonos számára.

A széf egyfalú testtel és egyfalú ajtóval készül. Ajtaja egyszerű duplatollú kulcsos zárral vagy elektronikus számzárral nyitható. A duplatollú kulcsos zárral vagy a fúrásvédett vésznyitózárral rendelkező széfekre biztosítást lehet kötni, amely riasztórendszerbe való bekötés esetén jóval magasabb biztosítási értékhatárt is elérhet. A biztosítás megkötésének azonban feltétele a megfelelő rögzítés: két irányba, azaz lefelé aljzatbetonhoz, hátrafelé téglafalhoz kell rögzíteni.

A széfek speciális változata a tűz- és vízálló széf, amely az értéktárgyak tűz- és vízbiztos tárolására alkalmas.

Cégünk elsősorban otthoni és irodai felhasználásra ajánlott széfeket forgalmaz. Az egyes termékek tartalmazzák a rögzítéshez szükséges tartozékokat is.

Az alábbiakban az igényeiknek és körülményeiknek leginkább megfelelő széf kiválasztásához szeretnénk segítséget nyújtani kedves vásárlóinknak.

Széf vásárlási kisokos

Széf vásárlása előtt az alábbi fontos kérdéseket érdemes mérlegelni:

 • Kulcsos vagy elektronikus zárszerkezetű széfet szeretnénk?

A kulcsos változatok előnye, hogy árban kedvezőbbek, mint a digitális zárral ellátott széfek. Hátrányuk viszont, hogy gondoskodni kell a kulcs őrzéséről, és használatuk valamivel kényelmetlenebb, mint a számkombinációs zárral ellátott változatok. Ez utóbbiak előnye abban van, hogy használatuk kényelmesebb, mint a kulcsos széfeké, mivel egy tetszőlegesen beállított számkombinációval nyithatók, így nem kell félnünk a kulcs elvesztésétől. Az elektronikus zárszerkezet lehet kézi működtetésű, ahol a helyes kód megadása után a széf ajtaja a kilincs elforgatásával nyitható, illetve motoros működtetésű, amelynél a helyes kód bevitele után a széf ajtaja automatikusan kinyílik. Záráskor elég egy gombot megnyomni, és a széf ajtaja automatikusan bezáródik. Az elektronikus zárszerkezettel ellátott széfek hátránya, hogy mivel az előállításuk költségesebb a kulcsos széfekhez képest, így valamivel drágábbak.

 • Fali vagy bútorszéfet szeretnénk?

A fali széf – amint a neve is mutatja – a falba van beépítve, ezáltal nem foglal helyet, és könnyebben elrejthető, pl. egy fali kép mögé, így a benne őrzött értéktárgyakat sokkal diszkrétebben és rejtettebben lehet tárolni. A másik nagy előnye az, hogy a betörőnek ezzel a széffel lesz a legnehezebb dolga, mert nehéz és időigényes kibontani, ami ráadásul nagy zajjal jár. Ez a tény egyben a hátránya is, mivel a szakszerű telepítés nem mindenhol oldható meg, és sokkal több munkát igényel. További hátrányt jelent, hogy egy esetleges költözés esetén ez a típusú széf már nem, vagy csak nehezen mobilizálható.

A bútorszéf előnye ezzel szemben az, hogy nem kell a falba vagy a padlóba beépíteni, így a telepítése egyszerűbb és költséghatékonyabb, és ha elköltözünk, magunkkal vihetjük. Hátránya az, hogy nem rejthető el olyan jól, mint a fali széf, és nem olyan helytakarékos.

 • Milyen méretű legyen a széf?

A kedves ügyfelek sokszor nem is gondolják, hogy ezt a kérdést is mérlegelni kell vásárlás előtt, ezért takarékossági okokból a lehető legkisebb széf vásárlása mellett döntenek. A későbbiekben aztán esetleg kiderülhet, hogy – szerencsés esetben – az idő múlásával a tulajdonosnak egyre több értéktárgy biztonságos tárolásáról kell gondoskodnia, amelyek már nem férnek el a széfben. Érdemes tehát átgondolni a széf méretét a megfelelő „ráhagyással”.

 • Mekkora legyen a Mabisz értékhatár?

A minősített értéktároló széfek biztonsági kategóriákba vannak sorolva, ami azt jelzi, hogy a széfhez milyen kockázatvállalási értékhatár tartozik. Szakszerű rögzítés vagy beépítés esetén a széfben őrzött értéktárgyakra a kategóriától függően biztosítást lehet kötni, ezért már vásárlás előtt érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Hogyan telepítsük a bútorszéfet?

A biztosítók előírják, hogy a szabadon álló széfek telepítésekor 500 kg feszítőerőnek ellenálló módon kell rögzíteni azokat, az alábbi MABISZ kategóriák esetén: A, AA, S1, B, S2, C és D. Amennyiben a nyitás- és fúrásérzékelő be van kötve a riasztórendszerbe, a MABISZ által A-D kategóriába sorolt széfek értékbiztosítási határa megduplázódik.

A biztosítás részletes feltételeiről, valamint arról, hogy mely értékekre vállalnak biztosítást, kedves ügyfeleink a biztosítótársaságoknál kaphatnak felvilágosítást.

Hova rögzítsük a széfet?

A megfelelő hely megválasztásánál a legfőbb szempont a lehető legbiztonságosabb rögzítés legyen: a széfet épületszerkezeti tartóelemhez csatlakozva kell rögzíteni, lehetőleg betonhoz, hogy a legnagyobb szakítószilárdságot tudjuk elérni. Másik fontos szempont, hogy a széfet ne csak egy, hanem két irányba lehessen rögzíteni, ami által nem csak húzóerő, hanem nyíró hatás is terheli a rögzítő dübeleket, így a széf jóval ellenállóbb lesz a feszítőerővel szemben.

A biztonsági szempontokon kívül a kényelmi szempontokat is figyelembe kell vennünk: lehetőség szerint oda helyezzük el a széfet, ahol a mindennapos használat, az értékek ki- és behelyezése nem ütközik akadályba, és a lehető legkisebb kényelmetlenséggel jár.

Hogyan rögzítsük a széfet?

 • A széf csomagjában megtalálhatók a rögzítéshez szükséges tartozékok, amelyeket helyezzünk a kezünk ügyébe.
 • A széfet állítsuk be a kijelölt helyére, majd egy ceruzával jelöljük ki a széf széleit, hogy a fúrás után pontosan vissza tudjuk helyezni.
 • Nyissuk ki a széfet, majd a belső oldal felől rajzoljuk be a furatok helyét a tartószerkezeten.
 • Tegyük odébb a széfet, hogy a fúrást kényelmesen el tudjuk végezni, majd fúrjuk ki a rögzítő dübelek helyét. A legellenállóbb rögzítés érdekében porszívóval szívjuk ki a furatok belsejében keletkezett port.
 • Ha a széfet műanyag dübellel rögzítjük, helyezzük a dübeleket a furatokba.
 • Az előzetes jelölések alapján helyezzük a széfet a végleges helyére.
 • A széf belső oldala felől hajtsuk be a csavart.