LAKAT

Bármilyen furcsán hangzik is, a lakat a „legek” birodalmába tartozik: az egyik legegyszerűbben felhasználható, legkönnyebben hozzáférhető és legsokoldalúbb eszköz a kezünkben ahhoz, hogy megvédjük értékeinket a legszélsőségesebb és legváltozatosabb körülmények között is. Olyan helyeken, ahol a hagyományos zárak beszerelése nem megoldható, vagy esetleg kiegészítő védelemre van szükség, a lakat kiváló eszköz az illetéktelenek távoltartására. Legyen az egy társasház szemeteskukája, amelyet zárva szeretnénk tartani a guberálók előtt, a kerékpárunk, amelyet a bolt előtt hagytunk, és a vásárlás végeztével ugyanott szeretnénk találni, vagy a bőröndünk, amelyben utazás közben a legfontosabb holmijainkat tartjuk, mind csak egy-egy példa a lakat számtalan felhasználási területe közül.

Gyártók alapján: Abus, Mul-T-Lock, Elzett, Yale lakat

Igen sokféle lakat létezik, amelyeket érdemes megismernünk, hogy aztán az igényeinknek és körülményeinknek legmegfelelőbbet választhassuk az adott feladatra. Fontos, hogy strapabíró, időjárásálló, jó minőségű lakattal tartsuk távol az illetékteleneket, amely nem megy tönkre, nem rozsdásodik és nem ragad be rövid időn belül. Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy az általunk választott lakat mennyire nyújt védelmet a különböző feltörési technikák ellen, mint például a manipulációs nyitás, lefűrészelés, levágás, lefeszítés, stb.

Tudta például, hogy a leggyakrabban eltulajdonított tárgy a kerékpár? Mégsem érdemes több lakattal biztosítani, mert az azt üzeni a tolvajnak, hogy a tulajdonos hosszú időre távol van, így bőven van idő a lakatokat eltávolítani és a kiszemelt ingóságot megszerezni. Egy lakat is elég, ha az biztos védelmet nyújt a tolvajok ellen, azonban egy silány minőségű lakat hamar feladja. Itt is érdemes tehát alaposan mérlegelni az ár-érték arányt.

 

Hogyan záródik a lakat?

Az egyik fontos szempont a vásárlás során ez lehet, ezért érdemes néhány szót vesztegetni rá. A lakatok zárási működése általában kétféle. Az automata ugrókengyeles lakatok kengyele nyitáskor, a kulcs elfordítását követően automatikusan felugrik. Nyitott állapotban a kulcsot ki lehet húzni, bezárni pedig a kulcs behelyezése nélkül, a kengyel benyomásával tudjuk. A másik típus a kényszerített zárású lakat, amelynek a kengyelét nyitáskor, a kulcs elfordítását követően kézzel kell kihúznunk. Az ilyen lakat kulcsát nyitott állapotban nem lehet kihúzni, hanem csak azután tudjuk a zárást elvégezni, hogy a kengyelt benyomtuk és a kulcsot visszafordítottuk.

Nézzük a lakatok alaptípusait az általuk nyújtott biztonság szempontjából:

  • Normál vagy általános lakatok: ezek a legkedvezőbb árú lakatok általános felhasználásra. Elsősorban rézből készülnek, de a kengyelük edzett acél, hogy a levágást megnehezítsék. A normál lakatok mérete egyben azt is jelzi, hogy mekkora védelmet nyújtanak: a kisebb méretűek (20-30 mm) csak minimális lopáskockázat esetén ajánlhatók, pl. táskák, bőröndök, szerszámosládák, dobozok, kazetták, stb. zárására. A 45 mm feletti méretűek már valamivel nagyobb védelmet nyújtanak például raktárak, tárolók, kertkapuk, fészerek, konténerek, stb. számára. Magas lopáskockázat esetén azonban ajánlatos más típust választani. A normál lakatokban lévő zár működési elve megegyezik a zárbetétekkel. Általában 2 vagy 3 kulcs tartozik hozzájuk, de akad 5 kulcsos is. A kulcsok minden esetben fogazottak, így másolásuk egyszerűen megoldható.
  • Biztonsági lakatok: felhasználásuk olyan területeken ajánlott, ahol viszonylag nagy az illetéktelen behatolás és lopás kockázata. A biztonsági lakatok elsősorban a mechanikai védelmet tartják szem előtt, így edzett acélból készült megerősített kengyellel rendelkeznek, és a legjobb minőségű alapanyagokból készülnek. Ezek is gyakran rézből készülnek, de vannak acéltesttel kialakított lakatok is ebben a kategóriában. Felépítésük általában sokkal robusztusabb a normál lakatokhoz képest: kialakításuk lehet tömb- vagy U-lakat, plusz kengyelvédelemmel ellátott lakat, valamint a kerek formájú diskus / diszkosz lakatok. Az alacsony árkategóriába tartozó biztonsági lakatok egyszerűbb zárszerkezettel rendelkeznek, azaz normál fogazott kulccsal működnek. A drágább típusokban már fúrt kulcsos zárszerkezet van kialakítva, a prémium kategóriás biztonsági lakatokban pedig még ennél is hatékonyabb védelmet nyújtó lamellás zárszerkezetek találhatók. A tömblakatok forgó kengyellel rendelkeznek, amely egy lefűrészelési kísérlet esetén elforog, és ezzel megnehezíti a lakat levágását. A riasztós lakatokban egy sziréna aktiválódik lopási kísérlet esetén, amikor megmozdítják a lakatot, ami plusz védelmet biztosít. A kulcsmásolás elleni védelemmel rendelkező lakatok a prémium kategóriát képviselik a biztonsági lakatok között. Ezekhez a gyártó egy biztonsági kódkártyát is mellékel, amely a kulcsmásoláshoz feltétlenül szükséges, így a kulcsot illetéktelen személyek nem tudják lemásolni.

Egy másik felosztás a lakatokat működtetés szerint kategorizálja:

Kulcsos működtetésű lakatok:

Az egyedi zárlatú lakatok kulcsai egyediek, még azonos típusú lakatok kulcsai sem nyitják egymást. A kulcsos lakatok nyitása mindenkor, zárása pedig általában kulccsal történik. Az „általában” szó itt arra utal, hogy a záráshoz nem mindig szükséges kulcs, mivel a kulcsos lakat úgynevezett ugrókengyeles változatának bezárásához elég a lakatkengyelt visszanyomni a házba, amelyet azután a rugós belső szerkezet reteszel.

  • Normál kengyeles lakat:  alacsonyabb árfekvésű lakat általános felhasználásra. Kisebb méretben alacsony lopáskockázatú körülmények között, pl. bőröndök, szerszámosládák, dobozok, öltözőszekrények, kazetták lezárására ajánlható. Nagyobb méretben (45 mm felett) már komolyabb védelemre is alkalmas, pl. tárolók, fészerek, raktárak, konténerek zárására.
  • Hosszúkengyelű lakat: olyankor használjuk, amikor egymástól távol eső pontokat kell összebilincselve lelakatolnunk, de a normál lakatok rövidebb kengyele miatt ez nem kivitelezhető. Nem árt azonban tudnunk, hogy a normál kengyeles lakatokhoz képest ez a típus alacsonyabb védelmet nyújt, mert a hosszított kengyelt könnyebb levágni vagy lefűrészelni egy lopási kísérlet esetén.
  • Kengyelvédett lakat: a legmagasabb minőségű alapanyagoknak köszönhetően nagyon magas védelmet képes biztosítani a normál kengyeles lakatokhoz képest, mivel a lakatház úgy van kialakítva, hogy a kengyel alsó része is takarva van, ami plusz védelmet nyújt egy esetleges levágási, lefűrészelési kísérlet esetén. Az edzett acél kengyel, a jó minőségű zárszerkezet, a golyós reteszelés és a manipuláció elleni védelem is a nagyobb biztonságot szolgálja.
  • Tömblakat vagy U-lakat: felépítése általában eltér a normál kengyeles lakatoktól, mivel a kengyele egyenes, amely levágási kísérlet esetén elfordul, ily módon megnehezítve a levágást. Megfelelő minőségű lakatpánttal vagy biztonsági pánttal kombinálva még inkább ellenáll a feszítési, fűrészelési, levágási kísérleteknek. Itt fontos megemlíteni, hogy egy minőségi lakat önmagában nem elég a biztonsághoz, hanem a lakatpántnak is meg kell felelnie az elvárásoknak, ezért van az, hogy a MABISZ minősítések mindkét szempontot figyelembe veszik a megfelelőség szempontjából.
  • Diskus / diszkosz lakat: sajátossága, hogy a lakattest kör alakban van kialakítva, így nincs szükség külön kengyelvédelemre. Megfelelő lakatpánttal kombinálva nagyon magas szintű védelmet tud nyújtani, ezért magas lopáskockázatú körülmények fennállása esetén kifejezetten ajánlható.

Egyforma kulcsos lakatok: a különféle elnevezések (azonos kulcsos, azonos kulccsal működő, azonos zárlatú lakatok, stb.) ugyanazt takarják: több lakat is ugyanazzal a kulccsal nyitható, és a kulcsokat tetszőleges mennyiségben lehet megvásárolni. Nagyobb cégek, társasházak esetén célszerű az ilyen lakatok használata, ahol sok helyiséget, tárolót, stb. szükséges lakattal zárni, de kényelmetlen lenne hatalmas kulcscsomókkal bajlódni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyforma kulcsos lakatok csak az azonos típusú és azon belül is azonos méretű lakatokkal kompatibilisek.

Az egyforma kulcsos lakatok között is megtalálhatók a normál kengyeles lakatok, a hosszúkengyeles lakatok, de még a tömblakatok is.

Számzáras lakatok:

Ezek a lakatok kulcs helyett egy tetszőlegesen beállítható számkombinációval nyithatók. Legnagyobb előnyük az, hogy a kulcs nem veszhet el, nem kerülhet illetéktelenek kezébe, és a kulcsmásolás költségeitől is mentesülünk.

A számkombináció nélkül nem nyílik ki a lakat, és a záráshoz is szükség van rá, mert csak a beállított kód birtokában lehet a kengyelt benyomni, és a számkombinációt „eltekerni”. Ezért nagyon fontos megjegyezni a kódot, vagy ha feledékenyek vagyunk, felírni, és biztos helyen tartani. Ugyanakkor az egyszerűbb számzáras lakatoktól nagyfokú védelmet nem remélhetünk, ha komoly értékről van szó, mert a profi tolvajok számára ez a lakattípus nem igazán jelent kihívást. Inkább arra való, hogy az alkalmi szarkákat távol tartsa a könnyű prédától, pl. utazás közben a bőröndünket zárhatjuk be vele. Sajnos azonban a számzárnak megvan az a hátránya, hogy a kód kitudódhat, és a számkombinációt használók köre is változhat időnként. Ilyenkor tanácsos a kódot megváltoztatni, ami a legtöbb számzáras lakat esetében egyszerű művelet. Természetesen ebben a kategóriában is számos különböző fajta található, árban és minőségben egyaránt, akár magas biztonsági szinttel rendelkező lakatok is. Némelyik típus hosszú kengyeles változatban is elérhető.

 

Ujjlenyomatos lakatok:

Ezeket kulcs helyett az ujjunk ráhelyezésével tudjuk kinyitni. Használatuk nagyon kényelmes, mert nem kell félnünk, hogy elveszítjük a kulcsot, elfelejtjük a számzár kódját, vagy a kód kitudódik. A fejlett előállítási technológia miatt az ilyen zárak ára a kulcsos lakatokhoz képest jóval magasabb.

Kerékpár lakatok:

A kiváló minőségű U-lakat, láncos- és összecsukható lakatok, valamint páncélozott-, spirál- és kábelzárak a mobil biztonságért. A lánczár kitűnő választás a kerékpárok védelméhez. Rugalmasságának köszönhetően a lánczár magas szintű kényelmet és a kerékpárok rögzített tárgyhoz való hozzáerősítésének lehetőségét kínálja. Az U-lakatok a kerékpárok védelmének klasszikusai közé tartoznak. A masszív anyag és a zárszerkezeten kívüli a mozgó alkatrészek hiánya biztonságos alapot és védelmet nyújt.

Kültéri lakatok:

A legtöbb lakatot kültéren használják, így az ki van téve az időjárás viszontagságainak: por, eső, fagy mind-mind kárt tehetnek benne, ezért strapabírónak, időjárás- és korrózióállónak kell lennie. Sőt, arról is gondoskodni kell, hogy az amortizáció következtében se lehessen könnyűszerrel eltávolítani.

A kültéri lakatok felépítése ugyan hasonlít a normál lakatokéhoz, azonban úgy vannak kialakítva, hogy sokkal ellenállóbbak legyenek az időjárás károsító hatásaival szemben: rozsdamentes anyagok felhasználásával készülnek, és a legtöbb típus olyan műanyag borítású kengyellel és zárvédő kupakkal van ellátva, amelyek megvédik a zárszerkezetet a beázástól és a portól.

A vízálló lakatok úgy vannak kialakítva, hogy teljes mértékben vízállóak, akár víz alatt is használhatók legyenek.

Szerelemlakatok:

A lakatoknak egy igazán különleges fajtája, amelyet nem biztonságtechnikai célból használnak, hanem a szerelmesek összetartozásának jelképeként, az úgynevezett szerelemlakatok. A szerelemlakat hagyománya Olaszországból érkezett hozzánk, és az utóbbi években nálunk is elterjedt. Mindannyian láttunk már ilyeneket – vagy talán magunk is elhelyeztünk – rácsokon, hidak korlátjain, kerítéseken, vagy híresen romantikus helyeken. A sárgarézből készült szerelemlakat mindkét oldala gravírozható: neveket, dátumokat, idézeteket örökíthetünk meg rajta. Sőt, kifejezetten erre a célra gyártott színes szerelemlakatok is elérhetők. Azonban fontos tudni ezekről, hogy nem vagyonvédelmi célra készülnek, tehát ne használjuk biztonságtechnikai eszközként.

Lakatpánt:

Amint korábban már említettük, a legbiztonságosabb lakat is csak a hozzáillő lakatpánttal együtt nyújt védelmet ingóságainknak. Vásárláskor fontos tudni, hogy a kengyel számára kialakított lyukasztásnak 1-2 mm-rel nagyobb átmérőjűnek kell lennie, mint a lakatkengyel átmérője, mert különben nem fogjuk tudni átdugni a lakat kengyelét a lyukon. A lakatokhoz hasonlóan az egyes lakatpántok biztonsági szintje is eltérő lehet, ezért érdemes a minél magasabb szintűt választani a hatékony védelem érdekében.

 

 

Szaküzletünkben személyes tanácsadással segítjük vásárlását!

Címünk: 1035 Budapest, Kerék u. 4. (térkép)

Nyitva tartás:
Hétfőtől csütörtökig: 8:30-17.00
Pénteken: 8:30-16:00

A lakat termékeinket különböző típus- és méretválasztékban megvásárolhatja Webáruházunkban:

Kérdéseit az info@biztonsagtechnika.hu címen is várjuk.

lakat