KIEGÉSZÍTŐK AJTÓHOZ

Amint azt már korábban is említettük, a megfelelő minőségű ajtó és ajtózár az első védelmi vonal otthonunk biztonságának megőrzése érdekében. Sajnos azonban a mai világban gyakran előfordul, hogy egyesek naivságból, óvatlanságból vagy tapasztalatlanságból maguk engednek be kétes személyeket az otthonukba, hiába van amúgy megfelelő zár az ajtajukon. A rendőrségi közleményekben rendszeresen hallunk olyan esetekről, amikor profi szélhámosok a legkülönfélébb mesékkel jutnak be gyanútlan emberekhez, akiket azután pillanatok alatt kifosztanak. Különösen idős emberek és gyermekek vannak kitéve ennek a veszélynek. A hiszékenység ellen nem sokat tehetünk, de az óvatlanságot csökkenthetjük, ami felveti azt, hogy az ajtózár önmagában nem elég, hanem kiegészítő védelemre is szükség lehet, mint például az ajtókitekintő és a biztonsági lánc. Bármilyen egyszerű eszközöknek tűnnek is, megnehezíthetik a bűnözők dolgát, mert a potenciális áldozatoknak egyrészt van idejük jól megnézni a „látogatókat” és eldönteni, hogy beengedik-e őket, másrészt pedig, ha a bejutási próbálkozás túl sok időt vesz igénybe, a szélhámosok inkább ott próbálnak szerencsét, ahol kisebb erőfeszítéssel nagyobb sikerre van kilátás.

Ajtókitekintő:

A mai bejárati ajtóknak már alaptartozéka az ajtókitekintő, vagy más néven kukucskáló, kémlelő, amellyel az ajtó kinyitása nélkül, otthonunk biztonságából győződhetünk meg arról, hogy ki áll az ajtó előtt, így megválogathatjuk, hogy kinek nyitunk ajtót és kinek nem.

Az ajtókitekintő felszereléséhez nem szükséges komolyabb műszaki vénával rendelkezni, viszonylag egyszerű művelettel megoldható.

  • A hagyományos vagy optikai ajtókitekintők az egyszerűbb, alapvető típust képviselik. Lakások, házak bejárati ajtaján alkalmazhatók. Amikor a kémlelő lencséjét eltakaró lemezt elhúzzuk és belenézünk a csőbe, láthatjuk az ajtó előtti területet, illetve azt, aki a bejárati ajtónk előtt áll. A hagyományos ajtókitekintő szinte minden ajtótípusra felszerelhető, legyen az műanyag, fém- vagy faajtó, de a legtöbb biztonsági ajtón is található kémlelő. Az ajtó vastagságától függően különböző méretekben kapható. A kémlelő felszerelése előtt ajánlatos pontosan kimérni a szemmagasságot, hogy a használata kényelmes legyen. Fontos tudni, hogy a régi ajtókitekintőket idővel érdemes lecserélni, mivel egyrészt a modernebb típusok sokkal tisztább képet nyújtanak, mint a régiek, másrészt pedig az idő múlásával a régi ajtókitekintőkben a lencse egyre koszosabb és homályosabb lesz, így alig lehet látni, ki áll az ajtó mögött. Ez főleg meggyengült látású idős embereknél jelenthet problémát, ezért jobban tesszük, ha a régi, kiszolgált ajtókitekintőket újakra cseréljük idős családtagjaink otthonában, mielőtt bekövetkezne a baj.

A hagyományos ajtókitekintők hátránya, hogy egyrészt adott szemmagasságban vannak, így a kisebb gyermekek, kerekesszékesek stb. nem érik fel, másrészt rossz fényviszonyok között, pl. gyengén megvilágított lépcsőházban nemigen látható, ki áll az ajtó előtt. Ezeket a hátrányokat küszöböli ki az ajtókitekintők következő kategóriája.

  • Digitális ajtókitekintők: A hagyományos ajtókitekintőkkel ellentétben a testmagasság itt nem játszik szerepet, így gyermekes családok és fogyatékkal élők is bátran használhatják, ráadásul nagyobb látószöget és még rossz fényviszonyok között is tiszta képet biztosítanak, ami ideális megoldás lehet a meggyengült látású idősek vagy szemüvegesek számára. A digitális kitekintők felszerelése szintén egyszerű művelet, mivel bármelyik kémlelő helyére könnyen telepíthetők a régi kicsavarozásával és az új beillesztésével.

Szerkezetüket tekintve leginkább egy fekvő okostelefonhoz hasonlítanak, amelyet az ajtólapra kell felszerelni. A kitekintést biztosító kamera elektromos vezetékkel van összekötve a digitális ajtókitekintő belső részével, így a képernyő kristálytiszta képet ad arról, aki a bejárati ajtó előtt áll. 4 db AAA elemmel működik.

Ajtólánc:

Az ajtólánc – a kitekintőhöz hasonlóan – azt a célt szolgálja, hogy a bejárati ajtó teljes kinyitása nélkül meg tudjunk győződni arról, ki áll az ajtónk előtt. Az ajtólánc plusz védelmet jelent, és fő előnye abban rejlik, hogy felszerelése egyszerű és gyors. Műanyag, fa-, fém- és akár biztonsági ajtóra is felszerelhető utólagosan. A csomagolásában minden szükséges csavar megtalálható.

Az ajtólánc által nyújtott biztonsági szint az egyszerűbb, standard védelmet biztosító típusoktól a magas biztonsági szintet képviselő változatokig terjed, amelyek már sokkal ellenállóbbak a betörési próbálkozásokkal szemben. Ez utóbbi típusok edzett, összehegesztett láncszemekből álló, extra erős ajtóláncok, amelyek már külön zárral is rendelkeznek, így teljes mértékben képesek megakadályozni a lánc kiakasztását, ha valaki esetleg benyúlna az ajtó mögé. Ugyanakkor már az egyszerűbb ajtóláncok között is találhatunk olyat, amelyik védelmet nyújt a kiakasztás ellen.

Ajtó kiegészítőinket megvásárolhatja WEBÁRUHÁZUNKBAN