AJTÓCSUKÓ - AJTÓBEHÚZÓ

Az Ajtócsukó Felhasználása

Az ajtócsukók, ajtóbehúzók mindennapi életünkben fontos szerepet játszanak, amikor egy ajtónál automatikus záródásra van szükség. Helyesen méretezett és szakszerűen felszerelt ajtócsukó esetén nem csak a biztonságunk növelhető, de jelentős megtakarítást érhetünk el nyáron a légkondicionálás, télen a fűtés költségeiből. Óbudai üzletünkben megvásárolható Abus, Brano és Dorma ajtócsukók általános felhasználási területre készültek, társasházi, irodai vagy bármely más ajtó esetén is széles körben használhatók.

 

Az Ajtócsukó működési elve

Az ajtó kinyitásakor egy rugót húzunk fel ami az ajtó elengedése után nyugalmi helyzetbe törekszik így visszacsukja az ajtót zárt állapotba. Záródás közben az ajtócsukóban lévő hidraulikus dugattyú olajat pumpál át egy állítható szelepen így csillapítja az ajtó sebességét és biztosítja a halk záródást. Összetettebb felépítésű “komfort” ajtócsukónál a rugóerő önállóan is állítható, illetve az olaj átpumpálása is több állítható szelepen történik. Ilyen komplex beállítási lehetőségek mellett bármilyen méretű ajtó esetén halk és pontos záródás biztosítható.

 

Kültéri ajtócsukó

Ha az ajtócsukót kültéren szeretnénk használni akkor olyan típust érdemes választani, amelyik a hőmérséklet ingadozására kevésbé érzékeny olajjal van feltöltve. Ez esetben az olaj viszkozitása a hőmérséklet változására kevésbé reagál és az ajtó záródási sebességét nem kell sűrűn állítani. Ajtócsukóink működésére jelentős hatással van a légmozgás. Erős szél vagy huzat esetén az ajtólapra ható erő akár nagyobb is lehet mint az ajtón áthaladó személy ereje. Az ajtócsukó természetesen nem tud különbséget tenni a szél ereje vagy az ajtót nyitó személy ereje között így kompenzálni sem tudja azt. Szeles, huzatos időben előfordulhat, hogy az ajtó lassabban vagy gyorsabban záródik de a légmozgás megszűnésével az ajtócsukó működése visszaáll az eredeti beállítások szerinti normál sebességhez. Állandóan szeles, huzatos helyeken a normál ajtócsukók használata nem ajánlott vagy zsilip ajtókkal kombinálva lehetséges.

 

Az ajtócsukó szerelése

A legtöbb ajtócsukó az ajtó mindkét oldalára valamint jobbos vagy balos ajtóra egyaránt szerelhető. Termékeink csomagolása tartalmazza a szereléshez szükséges csavarokat és szerelési rajzot. Mindegyik ajtócsukóra igaz, hogy rendkívül fontos a szakszerű szerelés mert a beállítás pontossága, az ajtó helyes működése és a hosszú élettartam csak így garantálható. A Dorma ajtócsukók a dobozból kivéve jobbos és balos ajtóra azonnal szerelhetők. Brano ajtócsukók esetében ha szükséges a rugót át kell fordítani az ajtó irányultságának megfelelően (jobbos vagy balos).

 

Az ajtócsukó méretezése

A megfelelő ajtócsukót az ajtó méretei alapján tudjuk kiválasztani.

 

Az ajtócsukók, ajtó behúzók különböző típus- és méretválasztékban megvásárolhatók Webáruházunkban:

http://citylock.hu/sct/100530/Ajtocsuko

 

Assa – Abloy ajtócsukók vásárlás

Brano ajtócsukók vásárlás

Dorma ajtócsukók vásárlás

Szaküzletünkben személyes tanácsadással segítjük vásárlását!
Címünk: 1035 Budapest, Kerék u. 4.

Nyitva tartás:
Hétfőtől csütörtökig: 8:30-17.00
Pénteken: 8:30-16:00

Kérdéseit az info@biztonsagtechnika.hu címen is várjuk.