AJTÓCSUKÓ, AJTÓBEHÚZÓ

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy előttünk vagy mögöttünk hangosan bevágódott az ajtó, ami egy üveges ajtó esetén akár törést is okozhat. De akár egy nagyobb huzat is bevághatja az ajtót, ami ugyancsak törésveszéllyel járhat. Különösen nagy forgalmú üzletek esetében jelent problémát, hogy a vásárlók állandóan nyitva hagyják az ajtót, így télen a hideg, nyáron a forróság dől be a fűtött, ill. légkondicionált helyiségbe. Végleges megoldást a megfelelő ajtócsukó felszerelése jelent: ekkor az ajtó szinte hangtalanul, látszólag önmagától becsukódik az áthaladást követően.

Az ajtócsukó feladata az, hogy gondoskodjon a nyitva hagyott ajtó bezárásáról – elkerülve ezzel az ajtó hangos becsapódását –, és folyamatosan zárva tartsa azt. Az ajtó felső részén egy dobozszerűség található, amely egy karral csatlakozik az ajtóhoz vagy az ajtó tokjához, felszereléstől függően.

Az ajtócsukó működési elve, hogy az ajtó kinyitásakor egy rugót húzunk fel ami az ajtó elengedése után nyugalmi helyzetbe törekszik így visszacsukja az ajtót zárt állapotba. Záródás közben az ajtócsukóban lévő hidraulikus dugattyú olajat pumpál át egy állítható szelepen így csillapítja az ajtó sebességét és biztosítja a halk záródást.

Összetettebb felépítésű „komfort  ajtócsukónál a rugóerő önállóan is állítható, illetve az olaj átpumpálása is több állítható szelepen történik. Ilyen komplex beállítási lehetőségek mellett bármilyen méretű ajtó esetén halk és pontos záródás biztosítható.
Ha kültérre szeretnénk ajtócsukót akkor olyan típust érdemes választani, amelyik a hőmérséklet ingadozására kevésbé érzékeny olajjal van feltöltve. Ez esetben az olaj viszkozitása a hőmérséklet változására kevésbé reagál és az ajtó záródási sebességét nem kell sűrűn állítani. Egyes ajtócsukóknál külön termo-szelep kompenzálja az olaj dermedését. Ahogy csökken a hőmérséklet és sűrűsödik az olaj nagyobbra nyit a szelep és így gyorsul az olaj áthaladása.

Ajtócsukó és a szél találkozása. Mi történik ha huzat keletkezik?

Ajtócsukóink működésére jelentős hatással van a légmozgás. Erős szél vagy huzat esetén az ajtólapra ható erő akár nagyobb is lehet mint az ajtón áthaladó személy ereje. Az ajtócsukó természetesen nem tud különbséget tenni a szél ereje vagy az ajtót nyitó személy ereje között így kompenzálni sem tudja azt. Szeles, huzatos időben előfordulhat, hogy az ajtó lassabban vagy gyorsabban záródik de a légmozgás megszűnésével az ajtócsukó működése visszaáll az eredeti beállítások szerinti, normál sebességhez. Állandóan szeles, huzatos helyeken a normál ajtócsukók használata nem ajánlott vagy zsilip ajtókkal kombinálva lehetséges.

Termékpalettánkon egyaránt megtalálhatóak az elterjedt műanyag ajtókra, vasajtókra, alumínium ajtókra felszerelhető ajtócsukó típusok. A normál méretű ajtók általánosságban – az üvegfelület méretétől függően – a 40-80 kg-os kategóriába tartoznak. Az ajtócsukó típusát az ajtó súlya és a szárnyszélesség alapján lehet kiválasztani, amelyhez az EN 1154-es szabvány szerinti táblázat nyújt segítséget:

Csukóerő táblázat:

Csukóerő EN 1154 szabvány alapján Maximális ajtószárny szélesség (mm) Ajtószárny tömeg (kg)
EN1 750 20
EN2 850 40
EN3 950 60
EN4 1100 80
EN5 1250 100
EN6 1400 120
EN7 1600 160

 

Az ajtócsukók (olajfékek) telepíthetőek az ajtó belső vagy külső oldalára, az ajtó nyílásirányától függetlenül, azaz mindegy, hogy az ajtó balos vagy jobbos-e.

Az ajtócsukóhoz a kar az ajtócsukó testtel együtt, annak tartozékaként, vagy külön kapható, gyártótól függően. A csomagolás tartalmazza a felszereléshez szükséges csavarokat, a rögzítőkart, valamint a szerelési rajzot is, így az alapvető műszaki ismeretekkel rendelkező ügyfeleink maguk is fel tudják szerelni az ajtócsukót. Ügyelni kell arra, hogy külön szabályozzuk az ajtócsukó behúzási szakaszát 90-15 fokos szögig, valamint a végbehúzási szakaszt, amikor is az ajtó záródásának utolsó néhány centiméterén szabályozzuk a folyamatot.

Leggyakrabban az alábbi típusú ajtócsukókkal találkozhatunk:

A normál karos ajtócsukó nagy súlyú ajtók és nagyon széles ajtószárnyak esetén kiváló – és hozzá kell tennünk, az egyetlen – megoldás.

Ha időnként szeretnénk kitámasztani az ajtót, akkor a rögzíthető karos ajtócsukót érdemes választanunk. Ez nem csak folyamatosan záródik, amikor valaki bejön az üzletbe vagy távozik, de 90 vagy 120 fokban rögzítheti is az ajtót rakodáskor, szellőztetéskor, stb. A rögzítés pozíciója tetszőlegesen állítható.

Keskeny, könnyű ajtók esetén a csúszósínes ajtócsukó jelenthet megoldást, mivel kisebb a terhelhetőségük. Esztétikai szempontokat figyelembe véve a süllyesztett ajtócsukó jöhet szóba, ill. az ajtóba süllyesztett, rejtett ajtócsukó. Ez utóbbit főleg elegáns szállodákban alkalmazzák, ahol az ajtócsukó látványa nem kívánatos, ezért igyekeznek elrejteni szem elől.

Az ajtócsukó élettartamát alapvetően meghatározza, hogy milyen minőségű, és hogy mennyire szakszerűen van beszerelve és beállítva. Ebből sem érdemes olcsó, silány minőséget választani, ami rövid időn belül tönkremegy, és ki kell cserélni.

Most pedig néhány szót a gyártókról:

Az ABUS termékei Magyarországon igen népszerűek a kedvező ár-érték arány miatt. Szinte minden ajtómérethez és kivitelhez kínálnak ajtócsukókat, amelyeket könnyű felszerelni.

Az ASSA-ABLOY ajtócsukók a legmagasabb minőségi kategóriát képviselik, és a legkisebb ajtótól a legnagyobb biztonsági ajtóig mindenre kínálnak megoldást.

A cseh BRANO gyártmányai hosszú múltra tekintenek vissza, így számos régi közintézményben vagy társasházban alkalmazzák azokat.

A DORMA számos különböző ajtótípusra gyárt ajtócsukókat, amelyek rendkívül népszerűek Magyarországon.

Az ajtócsukó méretezése

A megfelelő ajtócsukót az ajtó méretei alapján tudjuk kiválasztani.

 

Az ajtócsukók, ajtó behúzók különböző típus- és méretválasztékban megvásárolhatók Webáruházunkban ITT>>

Szaküzletünkben személyes tanácsadással segítjük vásárlását!
Címünk: 1035 Budapest, Kerék u. 4.

Nyitva tartás:
Hétfőtől csütörtökig: 8:30-17.00
Pénteken: 8:30-16:00

Kérdéseit az info@biztonsagtechnika.hu címen is várjuk.