ZÁRBETÉT

A zárbetéteinket különböző típus- és méretválasztékban megvásárolhatja Webáruházunkban:

Hazánkban a betörések leggyakoribb módja az, amikor a zárbetétet egyszerűen eltörik. Érdemes tudni, hogy amennyiben az Ön által jelenleg használt zárbetét 3 mm-nél jobban kilátszik a zárcím vagy takaró síkjából, akkor bizony a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartozik! Szerencsére létezik megoldás a problémára, mégpedig a törésvédelemmel ellátott zárbetét alkalmazása, amely úgy van kialakítva, hogy ellenálljon a törésre irányuló próbálkozásoknak.

A zárbetét cseréje során tisztában kell lenni azzal, hogy milyen méretre van szükség, mert rendkívül kellemetlen, ha csak a megvétel után derül ki, hogy a zárbetét nem kompatibilis az ajtóval. Ugyanis típusonként minimum 15, de egyes típusoknál akár 50 különböző méret is létezik, amelyek közül az ügyfélnek csak az egyik méret ideális, mégpedig az, amelyik az ajtó egyik oldalán sem lóg ki 2-3 mm-nél többet, de a legjobb az, ha éppen síkban van. A méret kiválasztásakor elsődleges szempont az ajtó vastagsága, mivel ha túl hosszú a zárbetét, akkor ki fog lógni az ajtón lévő zárcím vagy zárpajzs síkjából, ha viszont túl rövid, akkor esetleg az ügyfél nem fogja tudni használni a zárbetétet, és nem is lesz esztétikus. A zárbetét hosszát az oldalán található menetes furat, a rögzítő csavar helye közepétől a zárbetét széléig kell mérni. Fontos tudni, hogy minden zárbetét megfordítva is beszerelhető, tehát mindegy, hogy az A vagy B oldal az ajtó melyik oldalára kerül. Persze sokkal könnyebb a mérés, ha a zárbetét ki van szerelve az ajtóból.

Gyakori hiba, hogy a méretet a tolókavivő szélétől mérik, nem pedig a menetes furat közepétől.

Gyakori kérdések:

  • Mindegy, hogy valaki pl. 30/50-es, vagy 50/30-as méretű zárbetétet választ?

Igen, mivel minden zárbetét fordítva is beszerelhető. A zárbetét gyártók és a zárszaküzletek esetében az a bevett szokás, hogy a rövidebbik érték van elöl, a hosszabbik hátul.

  • Merre álljon a tolókavivő? Teljesen mindegy, mivel a zárak úgy vannak kialakítva,

hogy mindenféle forgórész-állást be tudnak fogadni.

Amikor zárbetétet választ, mérlegelje az Ön által elvárt biztonsági szempontokat. Hogy segítsük döntését, a hengerzárbetéteket biztonsági besorolásuk szerint jellemezzük:

Fúrás védett hengerzárbetét:

A hengerzárbetétek felfúrásakor a belső alkatrészeket roncsolják, és így teszik kinyithatóvá a zárat. Ez ellen nagy keménységű alkatrészeket építenek a zárbetétekbe, ami ugyan nem teszi teljesen lehetetlenné a kifúrást, azonban sokkal bonyolultabbá és hosszabb idejűvé válna a fúrási művelet, és jelentős zajjal is járna.

Finom nyitás, zárfésülés, letapogatás ellen védett hengerzárbetét:

A mozifilmek titkos ügynökeinek közkedvelt módszere: a zárbetétben lévő reteszelő alkatrészeket nem kulccsal, hanem valamilyen speciális szerszámmal mozdítják el, és jutnak be az ajtón. Ennek megakadályozására különleges csapokat helyeznek a zárbetétbe, amelyek több irányban helyezkednek el, és teleszkopikusan reteszelnek, így gyakorlatilag ezzel a módszerrel feltörhetetlenné válik a zár.

Magkihúzás ellen védett hengerzárbetét:

Maghúzáskor egy magas szakítószilárdságú csavart akasztanak a kulcsnyílásba, és kitépik a zárbetét hengerét. Ennek kivédésére a gyártók kemény acélcsapokkal és nagy teherbírású, megnövelt keresztmetszetű zégergyűrűkkel erősítik a zárbetéteket.

Savazás ellen védett hengerzárbetét:

Elméletileg, ha maró anyagot öntenek a zárba a kulcsnyíláson keresztül, a felmarás szabad utat enged a zár kinyitásához. A gyakorlatban azonban kérdéses ennek a zárfeltörési módszernek a sikeressége, mindenesetre a biztonsági hengerzárak savnak fokozottan ellenálló rugóval vannak felszerelve, és a belső szerkezetüket is úgy alakították ki, hogy a beöntött maró anyag nem juthat el a zárbetét belsejébe.

Hengerzár törés ellen védett hengerzár betét:

A hengerzár eltörése a legelterjedtebb betörési technika. A zárbetét két félből tevődik össze, hogy az ajtó mindkét oldaláról nyitható lehessen. Leggyengébb, törhető pontja a középen elhelyezkedő rögzítés, a rotor, reteszvivő. A törés ellen védett hengerzárbetéteket nagy teherbírású acélhíddal szerelik, ami megfelelő tartást biztosít a középső rögzítésnél is, és nem engedi, hogy a zár eltörjön.

A zárbetétek variációi és kényelmi funkciói

Amennyiben kérdése van, hívja üzletünket a 06 1 250 1471 telefonszámon.
Örömmel segítünk!

Normál zárbetét:


Ez hazánkban a legelterjedtebb változat, mindkét oldalon kulccsal működtethető típus. Hátránya, hogy a lakásban ha belülről bezárkózunk és a zárban hagyjuk a kulcsot akkor az ajtó kívülről a saját kulcsával sem nyitható.

Gombos zárbetét:


A zárbetét belső (lakás felőli) oldalán egy fixen beépített gombbal használható változat amelyet elforgatva nyitjuk-zárjuk az ajtót. Előnye, hogy nem fordulhat elő, hogy kizárjuk a család többi tagját a zárban felejtett kulccsal. További előny, hogy veszély esetén bárki gyorsan, könnyen tud távozni a lakásból mert nem kell a kulcsot keresgélni az ajtó nyitásához. Gombos zárbetét nem használható ablakos ajtókon, mert az üveg betörésével az ajtó nyithatóvá válik.

Vészfunkciós zárbetét:

Ezek a zárbetétek a gombos zárbetét komfortját és a normál zárbetétek biztonságát ötvözik. A vész-, vagy pánik funkciós zárbetét lehetővé teszi az ajtó nyitását a saját kulcsával a külső oldalról akkor is ha a zárbetétben belülről benne van a kulcs. Hasznos lehet idős, beteg emberek számára is, mivel a kulccsal rendelkező rokonok a belülről benne felejtett kulcs esetén is be tudnak jutni az ajtón, és baj esetén segítséget nyújthatnak a bennlevőnek.

Fogaskerekes zárbetét, heveder zárbetét:


Ezen zárbetéteknél a kulcs forgatásával a hagyományos reteszvivő helyett egy fogaskerék segítségével működtetjük a zár mechanikáját. A legtöbb hevederzár fogaskerekes betéttel működik és a több pontos biztonsági ajtók zárjaiban is elterjedt megoldás. A fogaskerekek beazonosítása annak mérete és fogszáma alapján lehetséges.

Félbetét:

A félbetétek csak az egyik oldalukról működtethetők kulccsal a másik oldal hiányzik. Ezeket a zárbetéteket olyan ajtóknál használják ahol a zárbetéthez szűkséges nyílás csak az egyik oldalon került kialakításra például elektromos helyiségeknél és garázsajtóknál.

Felső zár betét:

Kör formájú zárbetét amellyel az ajtóra szerelt felső, általában belülről gombos másodzárat működtetjük.

 

ZÁRRENDSZEREK:

Azonos zárlat:

Zárbetéteinket és lakatjainkat is el tudjuk úgy készíteni, hogy egy kulcs nem csak egy zárbetéthez tartozik, hanem több akár eltérő méretű zárbetétet is a tulajdonos ugyan azzal a kulccsal tud használni. Ezzel nem csak a magunknál tartandó kulcsok nagy darabszámát csökkenthetjük de sok időt és bosszúságot is megtakaríthatunk magunknak.

Olyan családi ház esetében ahol több ajtót használunk nem csak az azonos zárbetétek használata praktikus. Készíthetünk olyan egyszerű zárrendszert például ahol a tulajdonos kulcsa minden ajtót nyit de integrálunk a rendszerbe egy kulcsot ami csak a kaput nyitja. Ezt a kulcsot odaadhatjuk a szomszédunknak ha elutazunk és megkérjük, hogy locsolja meg a növényeket vagy tegye ki a kukát és a riasztórendszer távfelügyeleti járőrének ha szükség lenne rá akkor körbe tudja járni a házat. Természetesen a többi ajtót nem nyitja ez a kulcs. Hasonló példa a kertész kulcsa amivel csak a kapu és a kerti tároló nyitható de az ingatlan többi ajtaja nem. Mindezek mellett természetesen a tulajdonos továbbra is a saját kulcsával mindenhová bejut.

Egyszerű főkulcsrendszer:

Ebben a rendszerben minden zárbetéthez tartozik saját kulcs ami csak ezt az egy betétet nyitja, de van egy főkulcs is amely minden zárbetétet kinyit. Például egy hotelben használható ilyen ahol a vendégek csak a saját szobájukat nyitják de a szoba szerviz egyetlen kulccsal tud az összes szobába bejutni.

Portál kulcsrendszer:

Ebben a rendszerben minden zárbetéthez tartozik saját kulcs ami csak ezt az egy betétet nyitja és van egy vagy több olyan zárbetét amelyik minden kulccsal nyitható. Például egy apartmanházban a lakások kulcsai egymást nem nyitják de a főbejárat zárbetétjét minden lakás kulcsával lehet nyitni.

Fő és vezérkulcsos rendszer:

Az előzőek tetszés szerinti kombinációja amikor a kulcsok szabadon konfigurálhatók, egy vagy akár több zárbetétet, ajtó csoportokat nyithatnak. Például irodák, cégek esetében a felhasználó az összes, munkaköréhez kapcsolódó ajtón egyetlen kulccsal be tud jutni de csak azok az ajtók nyithatók amelyeken jogosult bemenni.

Amennyiben kérdése van, hívja üzletünket a 06 1 250 1471 telefonszámon.
Örömmel segítünk!


Kínálatunkban minden védelmi szinthez megtalálhatja a megfelelő hengerzárbetétet!

Elektronikus zárbetét

A rendszer lényege, hogy jogosultságot offline módban lehet adni, meghosszabbítani, illetve visszavonni egy mobil alkalmazás segítségével.

Mul-T-Lock MT5+ zárbetét

Fúrás, letapogatás, finom nyitás, magkihúzás, savazás és törés elleni védelemmel ellátott. 3 zárási mechanizmussal, teleszkopikus csapokkal, alfa rugóval, hosszanti nútmarással szerelt.

Másolásvédett kulcs (mágneskártyával lehetséges)
Rendelkezik MABISZ minősítéssel.


Mul-T-Lock Interactive+ zárbetét

Fúrás, letapogatás, finom nyitás, magkihúzás, savazás és törés elleni védelemmel. Úszó (aktív) csap a kulcsban, teleszkopikus csapok biztosítják.

Másolásvédett kulcs (kártya alapján lehetséges)
Rendelkezik MABISZ minősítéssel.


Mul-T-Lock Integrátor zárbetét

Fúrás, letapogatás, finom nyitás, magkihúzás, savazás elleni védelemhez. 7 csap található a hengerben.

Másolásvédett kulcs (kártya alapján lehetséges)
Rendelkezik MABISZ minősítéssel.


Mul-T-Lock 7X7 zárbetét

Fúrás, letapogatás, finom nyitás, magkihúzás, savazás elleni védelemhez. 7 csap található a hengerben.
Rendelkezik MABISZ minősítéssel


Elzett 961-X11 zárbetét

Fúrás, letapogatás, finom nyitás, magkihúzás, savazás elleni védelemmel. Három irányban 11 csap található a hengerben.
Rendelkezik MABISZ minősítéssel.


Abus Bravus 2000 zárbetét

A Bravus 2000 a német Abus csúcskategóriájú zárbetétje.

A kulcsok profilja 2030-ig szabadalmilag védett, valamint márkavédelem alatt áll korlátlan ideig.Az új Intellitec rendszer egyrészt kizárja az illegális kulcsmásolást, másrészt kiemelkedő védelmet nyújt a manipulációs nyitási technikák ellen.Az Bravus 2000 hengerzárbetét teljes körű MABISZ minősítéssel rendelkezik, fúrás, letapogatás,törés ellen védett, továbbá „bumping key” elleni védelemmel ellátott.A zárbetétek moduláris felépítésűek, ezért széles méretválasztékban elérhetőek, rendelhetőek gombos, illetve vészfunkciós kivitelben is, valamint azonos zárlattal is.
Rendelkezik MABISZ minősítéssel.


Abus D6PS zárbetét

ABUS hengerzárbetét meghatározott kényszertörési ponttal („Pre-Snap”)

  • Törés elleni védelemmel
  • Finomnyitás és letapogatás elleni védelem a speciális csapoknak köszönhetően
  • Fúrásvédelem
  • Fúrtkulcsos technológia
  • 6 csapos zárbetét
  • Kódkártya
  • 5 darab kódolt kulccsal

Abus Zolit 2000 zárbetét

A Zolit 2000 a német Abus gyár magas biztonsági fokozatú zárbetétje. A kulcsok, amelyek ötvözik a hagyományos fogazott, illetve a lapramart kulcsok erényeit 2034-ig védelem alatt állnak, vagyis másolat csak a védőkártya bemutatásával készülhet.A hengerzárbetét teljes körű MABISZ minősítéssel rendelkezik, fúrás, letapogatás, törés, „bumping key” nyítási technika ellen védett. A Zolit 2000 zárbetétek rendelhetőek azonos zárlattal, és gombos kivitelben is.
Rendelkezik MABISZ minősítéssel.Tokoz Pro zárbetét

Tokoz Pro 300, és a Tokoz Pro 400 zárbetétek a legmagasabb elérhető biztonsági besorolást kapták a Magyar Biztosítók Szövetségétől. Ezt a minősítést elsősorban a különleges, lamellás kialakításnak köszönhetik, ami azt jelenti, hogy a zárbetét működtetését a szokványos rugók és csapok helyett, rozsdamentes acélból készített lamellák végzik. Ebből adódóan védettek gyakorlatilag az összes ismert zárnyitási technika ellen, mint például a letapogatás, valamint az olyan roncsolásos nyitási technikák ellen, mint a zárbetét megfúrása, törése. Emellett a lamellás működtetés szinte kizárja a meghibásodás lehetőségét, és jelentősen megnöveli, a hengerzárbetét élettartamát is.  A zárbetét használata kültéri környezetben sem ütközik akadályba. A Tokoz Pro zárbetétek moduláris felépítésűek ezért szinte bármilyen méretben rendelhetők.  A zárbetétekhez 5 darab kulcs tartozik, melyek másolása kizárólag a mellettük található biztonsági kártya bemutatásával történik. A Tokoz PRO zárbetét családot jelenleg a Pro 300 és a Pro 400 típusok alkotják. A Pro 300 esetében a zárbetét háza cink ötvözetből készült, a Pro 400 esetében pedig acélból. További különbség, hogy a Pro 400 kapott egy plusz 3mm vastag homloklapi védelmet.


Szaküzletünkben személyes tanácsadással segítjük vásárlását!

Címünk: 1035 Budapest, Kerék u. 4. (térkép)

Nyitva tartás:
Hétfőtől csütörtökig: 8:30-17.00
Pénteken: 8:30-16:00

A zárbetéteinket különböző típus- és méretválasztékban megvásárolhatja Webáruházunkban:

Kérdéseit az info@biztonsagtechnika.hu címen is várjuk.